ENMG-tutkimus

ENMG-tutkimusta käytetään ääreishermovaurioiden, lihastautien, selkäytimen tautien ja hermolihasliitoksen tautien diagnostiikassa. Tavallisin ENMG-tutkimuksen aihe on epäily ääreishermon vauriosta. Kipu, kosketustunnon muutokset ja voiman heikkous ovat keskeisiä ääreishermovaurion oireita. Yleisimpiä löydöksiä ovat rannekanavaoireyhtymään liittyvä medianushermon pinne ranteessa, ulnarishermon vaurio kyynärpäässä, Mortonin oireyhtymä päkiässä ja peroneushermon vaurio polvitaipeessa sekä polyneuropatia.

Yksi keskeisimpiä ENMG-tutkimuksen aiheita on kiputila, jonka epäillään olevan
hermovaurion aiheuttama. Näitä aiheuttavat erilaiset hermopinteet, hermojuurten vauriot niskassa ja alaselässä sekä traumaattiset hermovammat.

Hermoperäiseen kipuun liittyy yleensä tuntohäiriö tai puutuminen, lihasheikkous tai refleksipuoliero. ENMG on diagnostinen työkalu myös lihastautien (kuten myosiitit), hermolihasliitoksen toimintahäiriöt (myastenia ja myasteeninen syndrooma) ja selkäydintä vaurioittavien sairauksien (motoneuronitauti, ALS) diagnostiikassa.

ENMG-tutkimukseen varataan 30 minuutin tutkimusaika. Tutkimuksen tekee kokenut kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri. Yleensä tutkimukseen kuuluu kaksi osaa, ääreishermojen toiminnan tutkiminen ihon pinnalta sähköärsykkeillä (neurografia) ja lihasten tutkiminen ohuella neulaelektrodilla. Tutkimuksen jälkeen tekijä informoi yleensä potilasta tutkimuksen tuloksesta. Potilas saa halutessaan vastauksen mukaansa tai se voidaan postittaa lähettävälle lääkärille.

ENMG-tutkimuksen laajuus määräytyy tutkimustilanteessa. Pelkästään hermojohtonopeuksien mittaamisen sisältävä suppean tutkimuksen (Kelan koodi 1301) bruttohinta on 190 € ja tavallisimman tutkimuksen (1302) bruttohinta on 244 €. Itse maksavan potilaan omavastuuosuus on Kelakorvauksen vähentämisen jälkeen n 120 €. Lisäksi hinnastossa on erittäin laaja-ENMG, joka tarkoittaa useamman toisistaan riippumattoman ongelman selvittämistä samalla käynnillä, sen tutkimusnumero on 4391 ja hinta 320 €. Annan mielelläni lisätietoa ENMG-tutkimuksista.

Jukka Kupila
Kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri
Vastaanotto: Lääkäriasema Cantti Oy
Tulliportinkatu 26 B, 2. kerros (Laboratorio Simpanen Oy:n entiset tilat)
70100 Kuopio
Ajanvaraus: 017 686 8609